Valmistunut valokuvaaja

Aikaa edellisestä blogijulkaisusta onkin nyt kulahtanut noin puolisen vuotta. Tänä aikana onkin ehtinyt tapahtua jos jonkinlaista asiaa, mutta valitettavasti blogikirjoitus ei ole kuulunut niihin. Koetetaanpas nyt kuroa vähän kiinni.

Ensinnäkin, valmistuin valokuvaajan ammattitutkintoon! Tässä julkaisussa kerron tutkinnon loppuvaiheista ja vähän tulevaisuuden suunnitelmista.

Simo järjesti meille ensin alkukeväästä harjoitusnäytön, jossa samat oikean näytön vastaanottajat arvioivat yhtä kuvaustyötä näyttöperusteiden mukaisesti. Valitsin harjoitusnäyttöön yhden ylioppilaskuvauksen menneeltä kesältä. Valintaperusteina käytin sitä, että kuvat olivat ns. perussiistejä henkilökuvia. Näin ollen oletin saavani vähän tuntumaa, että pitäisikö lopulliseen näyttöön olla konstikaampaa vai perinteisempää valokuvaa.

Koenäytössä olivat siis nämä 4 kuvaa ja tämä seloste kuvien tekemisestä.
Näytön arvioijat pitivät näissä kuvissa mallinohjauksesta, sommittelusta sekä valaisun toteutuksesta. Kaipaamaan he jäivät viimeistä silausta loppukäsittelyssä. Esim. silmänalusia olisi voinut avata vaaleammiksi kuvankäsittelyssä. Puiden valinta taustaksi oli myös heidän mielestään ratkaisuna vähän kliseinen, mutta ei liiaksi häiritsevä. Mustavalkokuvissa olisi voinut heidän mukaansa nostaa vaaleita sävyjä. Tätä testattiinkin heti näyttötilanteessa ja huomasin, että niinpäs onkin. Tässä opin, että tarkistan aina kuvan kirkkaat ja tummat kohdat silmämääräisen tarkastelun lisäksi histogrammista. Huippuvalot on hyvä katsoa vielä lisäksi Lightroomissa ihan hiirellä osoittamalla ja vilkaisemalla rgb arvot, että ovat riittävän korkealla.

4-yo3-yo2-yo1-yo

Mielestäni harjoitusnäyttö oli todella hyvä asia, koska siitä sai selkeän kuvan siitä, mihin juuri nämä kyseiset henkilöt tulevat kiinnittämään huomiota kuvissa. Ainakin minulla tämä selkeytti huomattavasti lopullisten näyttötöiden valintaa.

Sitten alkoikin varsinaisen näyttökansion kasaaminen.
Näytössähän siis pitää näyttää osaaminen seuraaville osa-alueilla:

  • Suunnittelu ja kaupalliset taidot
  • Studiokuvaus
  • Miljöökuvaus
  • Digitaalinen työnkulku

Näyttötöiden valinta olikin sitten vaikea prosessi. Tähänkin sain tukea simolta ja kun olin kasannut vastaavia kursseja varten kasaan jonkinlaisen kansion, niin istuimme alas ja jutustelimme siitä, mitkä työt olisivat tarkoituksenmukaisempia itse näyttökansioon.

Lopullinen näyttötyö löytyy täältä.

Siitä on poistettu suunnittelu ja kaupalliset taidot suurien suunnitelmien ja liikesalaisuuksien takia ja yksi kuva on sensuroitu, koska kuvattavat eivät tahtoneet kuvaansa nettilevitykseen.

Loppujen lopuksi kun sain työn taitettua InDesignilla ja palautettua sen Simolle joka välitti sen eteenpäin näyttöraadille, jäin vain odottamaan tuomiota mahdollisesta täydennystarpeesta.

Pari viikkoa tästä eteenpäin sain seuraavan tiedon sähköpostiini:

”Hei Jussi
Todella mukava ilmoittaa, että ainakin kaksi arvioijista on sitä mieltä näyttönne on hyväksytty ilman taydennyksiä!
Joten tervetuloa haastatteluun viikon päästä iloisin mielin keskustelemaan valokuvauksen nykytasosta ja päättämään koulutus valmistumisen merkeissä.
Haastatteluajan voit sopia Facebookissa olevassa viestissä.
Terveisin Simo”

Tämä kuulosti oikein hyvältä. Käytännössähän tämä tarkoitti, että kunhan nyt arvioijat uskovat, että kuvat ovat oikeasti minun ottamia, niin homman pitäisi olla paketissa.

Itse näyttöhaastattelu oli yllättävän leppoinen tapahtuma. Tokihan raati löysi melkein joka kuvasta jotain huomautettavaa, mutta yleislinja oli tosi positiivinen. Etenkin Marin kanssa otetusta low-key kuvasta he tykkäsivät ehkä eniten.

Samaten sain vähän tukea ajatuksilleni alkaa pitämään koulutuksia ja että asunto/tuotekuvilla voisi olla potentiaalia ja tarvetta kuluttajienkin keskuudessa.

Mutta mitenkä nyt tästä sitten eteenpäin. Pidimme Simon ja opiskeluporukan kanssa mukavat lopettajaisillalliset Jalossa ja pienet jatkot Giglin Marlinin aurinkoterassilla. Samalla jaettiin sekä osallistumis- ja näyttötodistukset.

Nyt alan sitten elämään valokuvausyrittäjän arkea. Teen töitä sivutoimisesti Eezy Osk:n kautta ja toimialueenani on Petäjävesi ja lähikunnat. Muutimme siis vaimoni kanssa Jyväskylästä Petäjävedelle juuri ennen Juhannusta. Näistä kuulumisista ja suunnitelmista voisin avata sitten vähän enemmän seuraavassa blogikirjoituksessa, jonka ajankohta on toivottavasti viikkojen, eikä kuukausien päästä.