Etätehtävä: Kylmä Hedelmä

”Tutki tuotteen persoonaa ja muotoa. Myös valitsemasi kuvaileva sana johdattakoon kuvaamisen lähestymistapasi. Tehtävänäsi on valaista ja kuvata studiossa tai studiomaisissa olosuhteissa kaksi oheisessa listassa olevaa tuotetta. Yhdistele adjektiivejä haluamallasi tavalla tuotteisiin.
valoisa                      kengät
pieni                          kynä
terävä                       kortti
painava                    hedelmä
kaatuva                    tuoli
kylmä                       vasara
sininen                     kravatti

Nyt sitten päästiin kuvailemaan salamoilla. Tässähän olisi ollut mahdollista käyttää koulun studiota, mutta päätin kuvata kotosalla. Ensinnäkin siksi, että kuvattavat tuotteet olivat sen verran pieniä, että se oli mahdollista ja toisekseen studion käyttöaste oli aika kova. Näin ollen ehkä joku toinen pääsi kuvaamaan siellä, kellä ei olisi kotona salamoita ja/tai tilaa.

Tässä tehtävässä aiheessa oli rajoituksista ja vaatimuksista huolimatta todella paljon valinnanvaraa. Tässähän voisi lähteä toteuttamaan todella itsestäänselviä sommitelmia tai sitten voisi yrittää lähteä viemään johonkin tuotteeseen sellaista ominaisuutta, joka siihen ei normaalisti kuulu.

Ensimmäiseksi sain idean terävästä kortista. Laittaisin jonkun kaverin ajamaan vähän partaa ja ottamaan käteen kortin, jolla hän sitten muka olisi ”ajanut” sitä. Mustavalkoista, tiukasti rajattua, vähän sellaista dramaattisen oloista settiä. Tässä vaiheessa en tiennyt, että olisiko kyseessä pelikortti vai vaikkapa luottokortti.

Toisena tahdoin kuvata hedelmän. Osittain siksikin, että jostain syystä en ole tainnut koskaan kuvata mitään hedelmää. Sitten oli vielä jäljellä adjektiivin valitseminen. Ajattelin, että kylmästä saisi suht helposti tarkoitusta vastaavan ja samalla hienon näköisen lopputuloksen. Valinta, jota tulin katumaan. :/

Aloitin kuvaamisen kylmästä hedelmästä. Tai pikemminkin kuvaukseen valmistautumisen. Eli ostin kauppareissulta pariakin erilaista tarviketta. Erilaisia hedelmiä, joiden arvelin olevan jotenkin kuvauksellisia. Rekvisiitaksi ostin pienen peltisen ämpärin, mitä uskoin käyttäväni jossain muussakin projektissa. Jokeriksi ostin tiimarista vielä pullollisen huurretököttiä. Eli suihkepullon, josta suihkutetaan esim. ikkunaan ja siitä pitäisi tulla sen näköinen, että siinä olisi jäätä. Niin ja tietysti investoin riittävästi jääpalapusseja.

Valmisteluna laitoin muutaman hedelmän ja ison kasan jääpalapusseja pakkaseen.

Kuvauspöytänä toimi Ikean sohvapöytä, joka on tummaa puuta ja jonka päällä on lasi. Päätin, että kuvaan tulee sen verran tiiviisti tavaraa, että voin jättää vähän jäljelle jäävän taustan mustaksi. Näin ollen kuvasin ihan omassa olohuoneessa. Musta taustahan syntyy, mikäli sitä ei erikseen valaista.

Arvelin, että tähän kuvaan sopisi valaistukseksi sellainen semikova, yhden valon viritys. Asettelin siis pöydän viereen yhden käsisalaman kiinalaisen softbox-sateenvarjon kanssa. Minullahan olisi ollut käytössä myös studiovaloja joissa on ohjausvalot, mutta koen käsisalamoille kuvaamisen muuten jotenkin niin paljon näppärämmäksi. Ei tarvitse huseerata piuhojen kanssa, koko on pienempi ja ohjausvalojen halogeenit eivät hiosta.

Sitten laitoin peltiämpärin ja hedelmän suuriin piirtein sellaiseen asetelmaan mitä olin ajatellut. Ensimmäinen kuva alivalottui ja toinen muodostui tämmöiseksi.

Tässä kuvassa oli jo mielestäni kivat värit, kiva valo, kiva heijastus ja se oli kaikin puolin ihan jees. Ongelmana oli, että se ei ollut millään tavalla kylmä. Niinpä koetin lähteä rakentamaan kylmyyttä rekvisiitalla.

Laitoin jäitä ja sain silloin mielestäni kuningasajatuksen, että murskaan vasaralla pakkasessa olleen hedelmän ja heitän jäiden sekaan siitä tulleita palasia. Tulokset olivat seuraavia:

Nuo hedelmän palaset näyttävät aivan…jäätyneiltä broilerin palasilta. Eikä itse hedelmäkään näytä kylmältä, lähinnä vain lämpimämmältä kaiken kylmyyden keskellä. Ei toimi, ei. Päätin antaa olla tältä päivältä ja aloittaa uudelleen päivän tai parin päästä. Molemmat kuvat olisivat ehkä ihan jees kuvia sinällään, ilman noita broilerin palasia.

ps. Sillä jääsuihkeella ei ollut ainakaan tuohon ämpäriin mitään vaikutusta.