Demo: läpinäkyvät esineet

Läpinäkyvien esineiden kuvaamisessa idea on melko sama mitä kiiltävissäkin. Ideana on se, että esine heijastaa ympärillä olevia pintoja. Eli jos tahdotaan kirkkaat reunat, niin laitetaan heijastumaan vaaleaa pintaa ja taustaksi tummaa. Mikäli tahdotaan tummat reunat ja vaalea tausta, niin sama toisinpäin. Tässäkin tapauksessa siis valaistaan esineen ympäristöä, ei esinettä itseään.

Linkkaan tähän vielä toistamiseen edellisen postauksen videon, koska mielestäni se esittää nämä asiat enemmän kuin erinomaisesti.

Kuvasimme useampaa erilaista läpinäkyvää esinettä erilaisilla taustoilla. Seuraavaksi pari esimerkkiä tehdyistä harjoituksista.

Tässä kahden lasin kuvassa idea on se, että tausta on tumma ja lasi piirtyy kuvaan vaaleilla reunoilla. Ajatuksena oli se, että lasien ympäristö oli tummaa kahta kapeaa verhoa lukuunottamatta. Verhojen taakse sijoitettiin tasovalot. Verhot sijaitsivat laseista katsottuna takavasemmalla ja takaoikealla. Tällöin verhot piirtyivät lasien reunoihin viiruina. Verhojen paikkaa ja leveyttä säätämällä voidaan muuttaa viirujen muodostumista. Leveämpi verho aiheuttaa paksumman heijastuksen ja verhojen asema kameraan ja lasiin nähden vaikuttaa heijastuksen paikkaan lasin pinnalla.

Tässä kyseissä kuvassa tahdottiin heijastus myös lasin yläosaan. Eli tahdoimme lasin reunan ja pohjan piirtymään selkeämmin. Nämä pinnat ovat vaakatasossa kameraan nähden, joten samasta tasosta tuleva valo ei aiheuta niihin juuri heijastuksia.

Ongelma ratkaistiin kattoon laukaistavalla tasovalolla. Se teki katosta suuren vaalean pinnan, joka heijastui lasista sopivasti. Mikäli tähän olisi käytetty suoraa tasovaloa, sen muoto olisi voinut näkyä jostain lasin heijastuksesta. Tämän voisi välttää käyttämällä todella suurta tasovaloa.

Toisessa kuvassa oli tarkoitus piirtää esine tummilla ääriviivoilla vaalealle taustalla. Taustana toimi verho, joka valaistiin vaaleaksi sen takana olleella tasovalolla. Maljakon sivuille asetettiin tummat verhot. Vaalea tausta näkyy lasin lävitse ja lasi heijastaa reunoillaan sivuilla olevia tummia pintoja. Mustien pintojen koolla, etäisyydellä ja paikalla voidaan tässäkin vaikuttaa huomattavasti lopputulokseen.

Mikäli maljakossa tai lasissa olisi rekvisiittaa, niin valaisuun täytyisi lisätä niille oma valo. Tämä johtuu siitä, että mattapintainen rekvisiitta ei heijasta ympäristöä eikä siten valaistu oikein. Käytännössä rekvisiitta valaistaan perinteisesti salamalla joko valonmuokkaimen kanssa tai ilman. Lisävaloa käytettäessä on kuitenkin varottava, että käytetty valo ei vaikuta häiritsevästi heijastuksiin kiiltävässä tai läpinäkyvässä pinnassa.

Ensi kerralla sitten akvaarion kanssa tehtäviä tuotekuvauksia tämän demokerran viimeisen postauksen muodossa. Joskohan se tulisi vähän nopeammin, nyt kun piru on vähän hellittänyt otettaan.