Demo: kiiltävät esineet

Kolmannen kontaktijakson ja toisen demokerran aiheena oli kiiltävät ja läpinäkyvät esineet. Olen aikaisemminkin koettanut kuvata kiiltäviä esineitä mm. portfolioon. Tämä demo tulikin tarpeeseen, koska aiheesta oli paljonkin perustavanlaatuista opittavaa.

Suurin haaste kiiltäviä esineitä kuvattaessa on saada kiillot oikeaan paikkaan ja kaikki ylimääräiset heijastukset piiloon. Käytännössä tämä sulkee pois käytännössä kaikki pistemäiset valot, jotka osoittavat suoraan kuvattavaan esineeseen.

Tärkein asia, minkä mielestäni opin näillä demoilla oli se, että kiiltäviä/läpinäkyviä esineitä kuvattaessa ei valaista itse esinettä, vaan ympäristöä, mikä siitä esineestä heijastuu.

Koska en videoinut demokerralla, niin kaivelin youtubea ja löysinkin sieltä oivallisen pätkä asian demonstroimiseen. Prophotolifen tekemä pätkä löytyy osoitteesta Youtube. Mielestäni video näyttää asian ytimen paremmin kuin pelkät esimerkkikuvat.

Otan tässä pari esimerkkiä kuvien kanssa demokerralta.

Aivan ensimmäiseksi kuvasimme keittiöveistä. Siinä on ei-kiiltävä kahva ja kiiltävä terä, jossa on valoa taittava kulma teroitetussa kohdassa.

Veitsi asetettiin pöydälle ja sommiteltiin viistosti kameraan nähden. Valaisu tehtiin suurella tasovalolla, joten käytetty salama ei näkynyt terässä pistemäisenä, vaan rajattomana vaaleana seinänä. Eli siis tasovalon reunoja ei näkynyt heijastavassa pinnassa. Eli kohdetta ei valaistu ”suoraan” vaan kohde sijoitettiin valoisan ”seinän” viereen joka sitten heijastui terästä. Tekniikka ei siis ole ristiriidassa siihen, mitä kirjoitin ylempänä.

Valo sijoitettiin siten, että se oli veitsen takana suurinpiirtein samassa kulmassa kuin kamera oli veitsen etupuolella. Tällöin valo heijastuisi vaaleana terästä suoraan kameraan, koska valon heijastuskulma on sama kuin tulokulma. http://fi.wikipedia.org/wiki/Heijastuminen. Teroitetusta osasta tuli hieman tummempi, koska se oli erilaisessa kulmassa tasovaloon ja kameraan nähden, kuin kirkkaampi osa terää.

Välivaihe näytti tältä:

Lopulliseen kuvaan lisäsimme toisen tasovalon kameran vasemmalle puolelle. Sen tarkoituksena oli tuoda kahvaa ja kahvan muotoja paremmin esille. Se paljasti myös armotta veitsen alla lymynneen sinitarran, jolla veitseä oli kohotettu edullisempaan asentoon.

Toisena esimerkkinä voitaisiin ottaa tasovalon asettaminen kameran puolelle. Teimme kyseisen testin pienempien veitsien kanssa. Tässä asetelmassa veitsien teroitettu osa näkyy kirkkaana, koska tasovalo heijastuu siitä sopivassa kulmassa ja muu terä on tumma, koska tasovalo heijastuu poispäin kamerasta. Tällä tavalla asettelemalla voidaan kuvaan hakea sopivaa tunnelmaa tai korostaa haluttua esineen kohtaa tai ominaisuutta.

Läpinäkyvistä esineistä sitten seuraavassa jaksossa. 🙂